Home | Intro | Stonehenge | Stones | Roller | Y-Z Holes | Roof | Construction | Geometry | Gallery | The Book | Contact
> Construction

The Solution...

Erecting The Stones

The upright stones that make up the Sarsen Circle are not parallel but tapered. The center of gravity is one third from the floor. If a stone of 25 Tons was carved parallel, it would require 12.5 Tons pressure to lift one end. A stone weighing 25 Tons which is tapered would only require 8 Tons to lift the narrow end. Therefore, a lever with a 16 -1 ratio would require only a half-Ton to raise a 25-Ton stone.

Bruce has done several experiments using men's weight to pull down on the levers. Human weight is not enough! However, by using a small tree with a wicker basket woven into its branches and filled with stones (as seen in the animation) as a lever, the weight descends and the stone may be raised a few inches. A chock can then be inserted under the stone and the ballast removed. The whole process can be repeated time and time again, until the weight required becomes less and less as the stone is raised into the vertical position.

Ballast

The best choice of material for ballast is stone, in large, easy- to- handle pieces, varying in size. Of all the possible shapes for this stone ballast, round is the most convenient because the basket can be filled by hand, and once it has descended, the basket can be opened allowing the ballast to spill out at the rear.

Indeed, one of the mysteries of Stonehenge has always been the hundreds of stone balls found on the site. It has been suggested they were stone mauls or hammers. In the opinion of one stone mason interviewed by Bruce Bedlam, this is highly unlikely. His belief is that the stone balls, which vary in size, were in fact ballast used for lifting the Sarsen Stones!

Soil

Once each Sarsen Stone upright was raised into position, it could then be surrounded by soil. When all the Sarsen stones were upright, it would look like a huge mound of earth with only the tops of the Sarsen Stones visible, ready for the lintels to be fitted.

In Stonehenge Bottoms there is an unnatural valley, which might have been the source of the soil. Several researchers have considered this valley over the years, and have suggested that it was man-made.

Lintels

It is surprisingly easy to walk a lintel stone up the mound of soil. The method is to fasten a log to each side of the stone, put a lever in between the logs at both ends and simply 'walk' the stone up the mound. Working on top of the earth mound would be very safe and the height of each workstation is easily adjusted to suit requirements. All the lintel stones could then be fitted simultaneously and the circle made perfect. Each lintel will have been dressed to 90%, but only in the middle, on the inside upper edge. This fits perfectly with the idea of one lintel supporting each roof beam and transmitting its weight downwards via the buttresses.

The Roof

With the buttresses in place, the mound of earth could then be raised to accommodate the fitting of the roof beams and all the wooden tiles which form the actual roof covering. Using this method, all the construction has been accomplished with security and safety, without any form of scaffolding or any heights for workers to fall from.

Finally, with the whole building complete, the soil could be removed, leaving the entire structure free standing! Bruce believes that the spoil from Stonehenge may have been taken to make up the Cursus, having read that fragments of Bluestone have been found there.

The Book.

The Gallery.

Previous Next
Copyright 2008 Puzzles | Email Bruce